de

ontmoetingskast

De Ontmoetingskast

Hoe kun je op een makkelijke manier mensen met elkaar in contact brengen. Simpel, door ze spulletjes met elkaar te laten ruilen. „Ruilen is het nieuwe shoppen", zegt Pius X leerling Bryan (15) uit Eindhoven opgewekt.

 

De vraag maakte deel uit van een lessenreeks, gegeven door Marie van Steensel uit Eersel. Ze gaf die bij de praktijkschool van het Pius X College in Bladel. Een paar maanden lang behandelde zij allerhande thema's in de lessen actief burgerschap, zoals armoede en rijkdom. „Ik heb ze geleerd dat er een groot verschil is tussen rijk zijn en je rijk voelen", zegt ze.

Trots

Op sommige momenten waren de leerlingen bang dat ze het werk niet op tijd afkregen. „Maar niets is onmogelijk", zegt Marie van Steensel. „Ik zei tegen ze: als je er hard voor werkt, is de kans ook groot dat je slaagt." Bram: „Het leukste was dat je over het idee moest nadenken en dat er nu ook echt iets staat. We zijn er heel trots op."

https://www.ed.nl/bladel/leerlingen-van-praktijkschool-pius-x-in-bladel-maakten-een-ruilkast-die-helpt-bij-het-ontmoeten~a0c0f022/

Ruilen
De ‘Ontmoetingskast’ heeft een paar spelregels. Spullen moet schoon, heel en bruikbaar zijn en in de kast passen. Er mag geen geld aan te pas komen en elke ruil is goed; de waarde van spullen is namelijk voor iedereen anders. Wethouder van der Linden was aanwezig bij de opening en hij roemde het project: “Ik ben erg voorstander van spontane ontmoetingen en dat is precies waar deze kast voor gaat zorgen.”

http://www.pc55.nl/algemeen/verbinding-door-samenwerking-leerlingen-pius-x-college-plaatsen-ontmoetingskast-in-praktijkwinkel-bladel/

Dit project werd samen met de Praktijkwinkel in Bladel uitgevoerd. Daar realiseerden de leerlingen een zogenaamde ruilkast. De achterliggende gedachte van de kast was het delen en ruilen van dingen die je over hebt. Maar ook het sociale aspect van een dergelijke kast werd belicht doordat mensen elkaar in de winkel en bij de kast kunnen ontmoeten.

De kast is uiteindelijk feestelijk geopend door de wethouder van de gemeente Bladel en gaat het komende schooljaar ook actief bevoorraad worden door leerlingen van onze school Praktijkschool Pius X College. Ook bij dit project merkten we weer dat leerlingen kwaliteiten konden aanspreken waarvan ze eerder geen weet hadden dat ze die hadden. Trotsheid overheerste over wat ze samen bereikt hebben, ook bij hun ouders. Geweldig om te zien en te ervaren!